COVER+.jpg

山層.軌基-基隆火車站北站
廣場景觀設計

Keelung West Pier No.2-3 Landscape Design

項目:基隆火車站北站廣場景觀設計

基地:基隆市仁愛區

參與:周書寬、周書賢、劉忻宜、吳曼菱、

            柯佳妤、施懿真、郭孟芙、鄭庭薇、

            覃芳禮、侯至謙

年份:2017

執行:設計提案

基隆依山傍水,自山林小徑至臨海棧道,一日之間體驗種種風情,基隆火車站剛好集鐵道與海港並列,成為獨特的火車站。我們萃取出由山至水,一層層變化景緻,遠景、近景,為閱讀基隆的起始。

取出三條切片,梳理現況基地紋理:

(1) 「驛站節點」為各個交通運輸系統匯集的軸線,舊火車站退役後,我們在南站、北站與轉運站之間介入一座有著半透明遮簷的「微光廣場」,整合起南站地下通道、轉運站未來出入口與舊火車站的站前廣場。此外,於調查時發現滿高比例的長輩們不清楚新車站的位置,總是先走進舊站詢問,對於他們來說,舊站擁有基隆人出城與入城的時代記憶。微光廣場同時回應舊火車站入口的指向性,含有連結廣場與世代的重要性。


(2) 「歷史漫遊」串聯舊站月台、雕花鐵棚、號誌樓、西二三倉庫,線性的徒步區以倉庫為最終站,展現一連串空間敘事。而基地上唯一的私有空間-港西街民房,朝外留設出小徑,提供騎樓與徒步區的緩和介面,創造動與靜態的人行空間。海港大樓側整排的建築立面保持展露狀態。


(3) 「港邊臨憩」有別於海洋廣場,為營造活動舉辦的可能性,我們提出港灣舞台,海風吹入的同時也帶出大型表演。沿著岸邊步道往北行,海角棧道為關稅大樓側與西二倉庫側的中型廣場,與北站前廣場結合,為三條切片交會轉換的重要位置。

對基隆的都市空間論述,混雜起新舊車站、歷史建物、廣場的此地將重新被定位,替遠道搭乘郵輪而來的旅者,提供休憩與體驗北台灣的起始站,也整併基隆各景點區域,成為一座鐵道海港文化園區。

Project: Landscape Design of Keelung Railway Station

              North Station Square

Site: Renai District, Keelung City

Participation: Chou Shukuan, Kerby Chou, Liu Xinyi,

                       Wu Manling, Ke Jiayu, Shi Yizhen,

                       Guo Mengfu, Zheng Tingwei, Tan Fangli,

                       Hou Zhiqian

Year: 2017

Implementation: Design proposal

Keelung is surrounded by mountains and rivers, from the mountain forest trail to the seaside plank road, and you can experience all kinds of customs in one day. Keelung Railway Station is just a unique railway station with the railway and the seaport side by side. We extracted the changing scenery from mountain to water layer by layer, far and near, which is the beginning of reading Keelung.

Take out three slices and sort out the texture of the current base:

(1) The "post station node" is the axis where the various transportation systems converge. After the old railway station is decommissioned, we intervene in translucent eaves between the south station, the north station, and the transfer station, and integrate it. The underground passage of the South Railway Station, the future entrance and exit of the transfer station, and the square in front of the old railway station. In addition, during the investigation, it was found that a high percentage of elders did not know the location of the new station, and they always walked into the old station first to ask. For them, the old station has memories of the times when Keelung people went out and entered the city. The Glimmer Plaza also responds to the directivity of the entrance of the old railway station, which contains the importance of connecting the square with the generations.


(2) "Historical Walk" connects the old station platform, carved iron shed, Haozhi Building, and West Ersan Warehouse. The linear walking area uses the warehouse as the final station to show a series of spatial narratives. The only private space on the site-the residential houses on Gangxi Street has a trail outside to provide a relaxing interface for the arcade and walking area, creating a dynamic and static pedestrian space. The entire row of building facades on the side of the Harbour Building remain exposed.


(3) Different from Ocean Plaza, "Harbourside Recreation" is different from Ocean Plaza. In order to create the possibility of holding events, we propose a harbor stage where the sea breeze blows in and also brings out large-scale performances. Going north along the shore trail, the Cape Plank Road is a medium-sized square on the side of the Customs Building and the West Second Warehouse. It is combined with the square in front of the North Railway Station and is an important location for the intersection of the three slices.

In the discussion of Keelung’s urban space, this place, mixed with old and new stations, historical buildings, and squares, will be repositioned to provide rest and experience for travelers from afar, as the starting station of northern Taiwan, and also merged with Keelung. Each scenic spot becomes a railway harbor cultural park.