002.jpg

台北市萬華福民公宅景觀設計

Wanhu Social House Landscape Design

項目:景觀規劃

基地:臺北萬華

合作:徐維志建築師事務所、質域設計(邱郁涵)

參與:周書賢、姚婷婷、陳彥蓉

年份:2019-2021

執行:設計進行中

橋樑為萬華與外界的主要連結,也是進入台北市主要的抵達感,本案以橋樑與視覺景觀出發,將於聯外橋樑進入萬華的門戶景觀為構想,結合南萬華具生命力的農業歷史背景紋理。透過垂直向度的景觀思考,將建築頂層至地面化為基地過去山林、農業至地層景觀的垂直序列,並與基地多元的社區生活結合,塑造與一處自然相輔相成,全齡的共融生活環境。

 

空間設計概念

  將台北市盆地地質剖面紋理萃取出序列,以地底概念延伸至人與土地的生活連結,轉化為地面層戶外空間使用,並區分出人行、植栽、帶狀休憩等空間,同時形成特有的鋪面形式。

 

植栽配置構想  

   將地面層配置的活動空間屬性與戶外景觀空間融合,以常綠與特色植栽與季節性等多層次植栽為主搭配,創造其分區的景觀多樣體感。分區上以廣場植栽、街道植栽、草地植栽及樹林植栽等四種分區,配置不同植栽密度及視覺特性。在特色廣場與帶狀休憩空間處,植栽選擇多色觀賞性質,藉由不同的功能性分區,打造多層次與複層的植栽景觀性。

 

鋪面計畫

   鋪面形式將鐵道與台北盆地地質紋理融合,反映基地歷史的特有性外,亦增加空間趣味性。開放空間及幼兒園戶外空間皆平整無礙,街道與轉角廣場以透水鋪面為原則,並配合植栽的分布增加基地保水性、延遲逕流之效益。幼兒園戶外空間則以草地及室外防滑橡膠地磚構成。

​Project: Landscape Planning
SIte: Taipei Wanhua
Cooperation: Quality Design (Qiu Yuhan), Xu Weizhi Architects
Participants: Kerby Chou, Yao Tingting, Chen Yanrong
Year: 2019-2021
Implementation: design in progress

​Bridges are the main connection between Wanhua and the outside world and the main sense of arrival when entering Taipei. This case is based on bridges and visual landscapes. The bridge will enter the gateway landscape of Wanhua as the conception, combined with the vigorous agriculture of South Wanhua. Historical background texture. Through vertical landscape thinking, the top of the building to the ground is transformed into a vertical sequence of the site’s past mountains and forests, agriculture to the stratigraphic landscape, and combined with the site’s diverse community life to create an inclusive living environment that complements nature and complements each other for all ages. 

Space design concept
The texture of the geological section of the Taipei City Basin is extracted from the sequence, and the underground concept is extended to the life connection between people and the land, and transformed into the ground floor outdoor space use, and distinguishes the pedestrian, planting, belt-shaped rest and other spaces, and forms a unique pavement at the same time form.

Planting configuration ideas
Integrate the activity space attribute of the ground floor configuration with the outdoor landscape space, and use evergreen and characteristic planting and seasonal planting as the main collocation to create a diverse landscape of the district. In the district, there are four districts: square planting, street planting, grass planting, and forest planting, with different planting densities and visual characteristics. In the characteristic square and the strip-shaped rest space, the plants choose multi-color ornamental nature, and through different functional partitions, create a multi-layered and multi-layered planting landscape.

Pavement plan
The pavement form integrates the railway and the geological texture of the Taipei Basin, reflecting the uniqueness of the base’s history, and also increasing the interest of the space. The open space and the outdoor space of the kindergarten are smooth and unobstructed. The streets and corner squares are based on the principle of permeable pavement and coordinated with the distribution of plants to increase the water retention of the base and delay the benefits of runoff. The outdoor space of the kindergarten is composed of grass and outdoor non-slip rubber floor tiles.