cam_夜景_edited_edited.jpg

昌平派出所

Changping Police Station

項目:派出所規劃設計競圖
基地:新北市新莊區
參與:周書寬、吳伊平

年份:2015

執行:派出所規劃設計競圖

昌平派出所的基地,落腳在昌平國小校區的一個角落,這次,我們當起了這個城堡校園的守衛者,這個副都心的城市守衛者。

我們試圖從昌平國小校園的城堡意象開始,將建築物的兩側梯間量體拉高,並在屋頂利用一個連續的框來串連,建築物整體的量體感,創造出一個門的意象,那是一個守衛城堡守衛城市的城門。

 

同時,這個城門我們利用混凝土本身的材質特性給予人力量與堅固的感覺,讓混凝土材質直接呈現於這個城門的表面上,這個城門是有力量很堅固的。

這個城門內,我們崁入派出所的空間,辦公,備勤,槍械,裝備,並在轉角的立面上利用警政自明的磚紅色呈現,而在這城門守衛的就是昌平派出所的警政力士們,他們正在守衛著城堡,守衛著人民。並利用轉角磚牆上的凹凸堆疊來隱喻城堡城門上凹凸的城堞。

這次建築物的呈現從城堡的城門概念出發,希望借由門的概念與混凝土材質感,去轉化成另一種型式呈現在昌平派出所上,讓這個建築物融入當地環境,成為一棟因地制宜的派出所建築。

Project: Planning and Design Competition Drawing of

              Police Station
Site: Xinzhuang District, New Taipei City
Participation: Chou Shukuan, Wu Yiping

Year: 2015

Implementation: Planning and design competition

                             of the police station

The site of the Changping Police Station is located in a corner of the Changping Elementary School campus. This time, we acted as the guards of the castle campus and the city guards of the deputy city center.

We tried to start from the castle image of the Changping Elementary School campus. The stairs on both sides of the building were stretched up, and a continuous frame was used to connect the roof. The overall volume of the building creates a door Imagery, which is a gate that guards the castle and the city.

 

At the same time, we use the material properties of the concrete itself to give people a sense of strength and solidity, and let the concrete material appear directly on the surface of the city gate. This city gate is powerful.

Inside this city gate, we enter the police station’s space, office, equipment, firearms, and equipment, and use the self-explanatory brick red color of the police on the corner facade. The guards at this gate are the police officers of the Changping police station. , They are guarding the castle and guarding the people. And use the bumpy stack on the corner brick wall to metaphor the bumpy battlement on the castle gate.

The presentation of the building started from the concept of the gate of the castle. Through the concept of the gate and the sense of concrete material, it is hoped that it can be transformed into another type and presented on the Changping police station so that the building can be integrated into the local environment and become a police station building tailored to local conditions.