01.jpg

映眷村舊事-將軍村停車場

Military Village Memory-Hsinchu Parking lot No.11

項目:公園與停車場景觀設計

基地:新竹市東區

參與:周書賢、劉忻宜、吳曼菱、柯宜良、柯佳妤、莊曉嵐、黃紹凌

年份:2016

執行:完工使用
 

廣場與停車場配置策略

廣場設計提供對應圖書館的線性開放空間,現地保留原有眷村共同記憶的樹木,提供民眾較好的遮蔭,同時讓樹木擁有優良的生長環境;南端的停車場除了能連接目前位於光復路側的停車場外,也留設出北側廣場,使開放空間整合在一起。

歷史重現與生態永續策略

為了反映城市發展脈絡,故在廣場鋪面上呈現金城新村街區與眷舍位置,透過轉化建築輪廓線至鋪面,以立體的座椅、矮牆等重現基地歷史,並增加廣場使用的多樣性與趣味性,使眷村生活的記憶能重新於廣場上拼貼重現。

 

景觀植栽計畫

不同高層的景觀植栽使廣場的空間體驗更豐富活潑,提供遮陰環境並加強基地的方向性,暗示原有眷村的發展脈絡。景觀地形與街道家具更讓民眾擁有優良且多功能的開放空間。

Project: Park and parking lot landscape design
Base: East District, Hsinchu City
Participants: Zhou Shuxian, Liu Xinyi, Wu Manling, Ke Yiliang, Ke Jiayu, Zhuang Xiaolan, Huang Shaoling
Year: 2016
Implementation: completed use

​Square and parking lot allocation strategy

The square design provides a linear open space corresponding to the library. The trees from the original military village’s common memory are preserved on site, providing better shade for the people, and at the same time allowing the trees to have a good growth environment; the parking lot at the southern end can be connected to the existing ones on the side of Guangfu Road. Outside the parking lot, a plaza on the north side is also reserved to integrate the open space.

History Reappearance and Ecological Sustainability Strategy

In order to reflect the development of the city, the Jincheng New Village block and the location of the households are presented on the pavement of the square. By transforming the building outline to the pavement, the history of the base is reproduced with three-dimensional seats and low walls, and the diversity and use of the square Interesting, so that the memories of life in the military village can be reproduced in the square.

Landscape Planting Project

The landscape planting of different high-rise buildings makes the space experience of the square richer and more lively, providing a shaded environment and strengthening the directionality of the base, suggesting the development context of the original military. The landscape topography and street furniture allow the public to have an excellent and multi-functional open space.