Tree Plaza View.jpg

臺北市市政大樓周遭景觀設計

Taipei city hall landscape design

項目:景觀規劃

基地:臺北市信義計畫區

合作:質域設計(邱郁涵)

參與:周書賢、姚婷婷、陳彥蓉

年份:2018

執行:設計提案

基地設計概念環繞於基地歷史去統整所有元素的思考方式,基地上最具有特色的便是基地曾經是荒地、水田,及執行信義計畫後開始形成的新都心,從地下的捷運系統、地面的道路系統、街廓的人行系統、串連百貨公司等建築的信義商圈空橋系統,以及建築的高度,都展現了臺北市的都市系統垂直發展。

 

信義商圈空橋系統連結信義商圈重要設施,改善商圈內人車交織的情況,成為民眾行走於信義商圈的主要路線,然而架高三層樓的高度使得人與地面層街道和開放綠地逐漸疏離。

設計概念起於「台北市的地質layers」,如果台北的地坪是有厚度的,就好比台北的地質多層次的概念,我們藉由放大地質的質感與概念,重新描繪不同地質的layer成為景觀設計的語彙,並且藉此觀察信義計畫區的地面高層,是從人行天橋到地底的捷運板南線,這個高程變化容納屬於信義計畫區獨特的都市空間,市民活動於這個具有厚度的都市空間當中。

此次設計構想試圖在信義商圈空橋與地面層之間建立新的系統,藉此重新連結市民與地面街道空間的關係。此系統串聯起人們的行為活動、街道家具、建築退縮形成的綠地空間、街道系統與地景。信義商圈的活動族群十分多樣,上班族平日裡的工作社交、市民騎乘ubike運動通勤、夜晚的購物觀光、假日親子同遊等,街道家具除了因應了不同族群活動的需求,同時也激發更多市民間的互動交流,此外,藉由地景與景觀結合市府周遭原有綠地空間,改善原有市府景觀可及性與使用意願低的問題,創造一個各個族群共享的開放空間,與此同時連結地面景觀與地下板南捷運系統,開創垂直向度的城市新面貌。

​Project: Landscape Planning
Site: Xinyi Project District, Taipei City
Cooperation: Quality Design (Qiu Yuhan)
Participants: Kerby Chou, Yao Tingting, Chen Yanrong
Year: 2018
Execution: Design proposal

The design concept of the base revolves around the way of thinking about the integration of all elements in the history of the base. The most distinctive feature of the base is that the base was once a wasteland, a paddy field, and a new metropolis formed after the implementation of the Xinyi Project, starting from the underground MRT system , The road system on the ground, the pedestrian system of the street profile, the air bridge system of the Xinyi commercial district that connects department stores and other buildings, and the height of the building all show the vertical development of the urban system in Taipei.

The Xinyi business district air bridge system connects the important facilities of the Xinyi business district, improves the interweaving of people and vehicles in the business district, and becomes the main route for people to walk in the Xinyi business district. However, the height of the three-storey building makes people and the ground-level streets and open green spaces Gradually alienate.

The design concept started from "Geological layers in Taipei City". If the floors in Taipei are thick, it is like the concept of multi-layered geology in Taipei. By magnifying the texture and concept of geology, we re-depict different geological layers into landscapes. The vocabulary of the design, and to observe the high ground level of the Xinyi Project Area, from the pedestrian bridge to the underground MRT Bannan Line, this elevation change accommodates the unique urban space belonging to the Xinyi Project Area, and the civic activities in this thickened area In the urban space.

This design concept attempts to establish a new system between the Xinyi business district's air bridge and the ground floor, thereby reconnecting the relationship between the citizens and the street space on the ground. This system connects people's behaviors, street furniture, green spaces formed by the retreat of buildings, street systems, and landscapes. The Xinyi business district has very diverse activity groups. Office workers usually work and socialize, citizens ride ubike for commuting, night shopping and sightseeing, and parent-child travel on holidays. In addition to meeting the needs of different ethnic groups, street furniture also inspires more Interactive communication among multiple citizens. In addition, by combining the landscape and landscape with the original green space around the city hall, the problem of the accessibility of the original city hall landscape and the low willingness to use is improved, and an open space shared by all ethnic groups is created. At the same time, it connects the ground landscape with the underground Bannan MRT system, creating a new look for the city in the vertical dimension.