鳥瞰.jpg

三重派出所

Sanchong Police Station

項目:派出所規劃設計競圖
基地:新北市三重區
參與:周書寬、周書賢、劉忻宜、吳曼菱

            柯佳妤、施懿真、李思萱

年份:2017

執行:設計提案
 

居民們從自家開始,往河岸的方向散步,經過零散的小公園、學校、腹地較完整的集賢公園,最後到達河畔。派出所座落於集賢公園的轉角處,也是人們開始放慢腳步並感受悠閒的起點。

不論是白天、晚上、工廠下班後,對公園活動來說,派出所就像是家園的存在一樣。無形中影響三重的治安狀態,並緊鄰工廠、住宅、學校、綠地、水岸,是公共的「鄰里之園」。

 

主要空間採取L型配置,並依照功能分成三大區,配合出勤報案空間、行政空間以及服務空間,彼此功能互不干擾。備勤空間的墨藍色木格柵連續室內外的視覺感受,增加室內的自然通風採光,透過混凝土與綻藍色塗料,強調警政空間以藍色為主要的視覺顏色。
 

Project: Planning and Design Competition of

              Police Station
Site: Sanchong District, New Taipei City
Participation: Chou Shukuan, Chou Shuxian, Liu Xinyi,

                        Wu Manling,

Ke Jiayu, Shi Yizhen, Li Sixuan

Year: 2017

Implementation: Design proposal

Residents started from their homes, walked towards the riverbank, passed through scattered small parks, schools, and Jixian Park with a more complete hinterland, and finally reached the riverside. The police station is located at the corner of Jixian Park. It is also the starting point for people to slow down and feel leisurely.

Whether it is during the day, at night, or after getting off work at the factory, the police station is like a home for park activities. Invisibly affects the three-fold state of public security, and is close to factories, houses, schools, green spaces, and waterfronts. It is a public "neighborhood garden."

 

The main space adopts an L-shaped configuration and is divided into three major areas according to functions, cooperating with attendance report space, administrative space, and service space, without interfering with each other's functions. The dark blue wooden grille in the preparation space continues the visual experience of the interior and exterior, increasing the natural ventilation and lighting of the interior, and through concrete and blooming blue paint, it emphasizes that the policing space uses blue as the main visual color.