01-1.jpg

穿、遊、綠、居

Crossing, wandering, green, and living

項目:北大學生宿舍設計競圖
基地:新北市三峽區台北大學
合作:吳旗清建築師事務所
參與: 周書賢、劉忻宜、吳曼菱、柯宜良、黃紹凌
年份:2016

​執行:設計提案

宿舍與第一期宿舍地面連接的半戶外活動空間, 創造位於建築物北面與自然連結的流線「綠水溪流」,東面眺望校園心湖靜波湖開放。此基地東面與西面有樹有水,將是校園中最舒適的聚集場所之一。

 

「穿、遊、綠、居」概念透過流動的地面層與聯繫二樓景觀平台的地景,結合東側的心湖景觀與北側的綠蔭溪流,將現有自然之美融入宿舍生活,創造與珍貴自然元素的共存環境。

 

立面不規則的金屬格柵、陽台的植栽與玻璃材質搭配,彷彿複製了湖面上綠樹的倒影,並提供宿舍居住單元的私密。透過不同角度與北側的自然連結。

Project: Competitive drawing of the dormitory design

              of National Taipei University
Site: Taipei University, Sanxia District, New Taipei City
Cooperation: Wu Qiqing Architects
Participants: Chou Shuxian, Liu Xinyi, Wu Manling,

                       Ke Yiliang, Huang Shaoling
Year: 2016

Implementation: Design proposal

The semi-outdoor activity space connecting the dormitory and the first phase of the dormitory ground creates a streamlined "green water stream" on the north side of the building that is connected to nature, and the east side overlooks the campus’s central lake, Jingbo Lake. There are trees and water on the east and west sides of this base, which will be one of the most comfortable gathering places on the campus.

The concept of "crossing, wandering, green, and living" integrates the flowing ground floor and the landscape of the second-floor landscape platform, combining the lake view on the east side and the green stream on the north side, integrating the beauty of the existing nature into the dormitory life, creating and precious nature The coexistence environment of elements.

The irregular metal grille on the facade, the planting of the balcony, and the glass material match, as if to replicate the reflection of the green trees on the lake, and provide the privacy of the dormitory living units. The natural connection with the north side through different angles.