IMG_5279.JPEG

城市地景藝術-新竹市入口意象

Hsinchu Entrance Image

項目:入口意象形塑景觀美化

基地:新竹交流道

合作:賴純純藝術家、帝門藝術教育基金會、加力畫廊

參與:周書賢、劉忻宜、吳曼菱、柯宜良、柯佳妤

年份:2017

執行:完工使用
 

SITE-01-公道五匝道

本基地為打造「森林城市入口」,首先以綠籬美化現有變電箱,並留出景觀區域,整理地形配合現況地勢,塑造弧形稜線之微形山丘,山丘面對兩側入口,產生兩面草坡,植被與喬木延續基地周遭之綠帶。

藝術家設計的雕塑作品─「智慧光點」,其垂直柱狀元素將成為自中山高速公路下匝道的視覺焦點。由公道五路進入新竹市者,則先看見雙色草坡,而後見其後雕塑。底層高速公路的行車者,可以見景觀草地,搭配燈光,產生白天、夜晚兩種不同的表情面向。

SITE-02-光復路匝道

光復路匝道位置相較公道五路匝道臨市區與都市,此匝道設置較早,槽化島上設施與景觀多且雜亂,且國道一號在此段為高架型式,故在基東側形成一道高牆。基地位於新竹市區,充滿密集之建物,加上高架橋阻隔,基地視野狹窄,因此為了回應本區基地特色,並與公道五路入口意象產生區隔,故將此區定位為「科技城市入口」,將創造對應基地視覺紊亂之地形,並以水平性的塊狀雕塑策略,創造作品─「山水律動」,將使來往車輛於此處不易產生視覺壓迫感,錯落的排列設計同時創造多變樣貌,使不同方向的行車者在間隔變化裡觀看到節奏韻律的動感。

Project: Entrance imagery to beautify the landscape
Base: Hsinchu Interchange
Cooperation: Lai Chunchun Artist, Dimen Art Education Foundation, Jiali Gallery
Participants: Zhou Shuxian, Liu Xinyi, Wu Manling, Ke Yiliang, Ke Jiayu
Year: 2017
Implementation: completed use

SITE-01-Five Ramp Road

In order to create a "forest city entrance", this site first uses hedgerows to beautify the existing substations and set aside landscape areas. The topography is arranged to match the current topography, and the small hills with arc-shaped ridges are formed. The hills face the entrances on both sides, creating two sides. Grass slopes, vegetation and trees continue the green belt around the base.

The sculpture designed by the artist-"Smart Light Spot", whose vertical columnar elements will become the visual focus of the off-ramp from the Zhongshan Expressway. Those who enter Hsinchu City from Gongdao Fifth Road will first see the two-color grass slopes and then the sculptures later. Drivers on the low-level expressway can see the landscape grass, with lights, to produce two different expressions during the day and night.

SITE-02-Recovery

The ramp of Guangfu Road is closer to the urban area and the city than the ramp of Gongdao 5th Road. This ramp was installed earlier. The facilities and landscapes on the Caohua Island are more and more chaotic. In addition, National Highway No. 1 is of elevated type in this section, so a high road is formed on the east side of the base. wall. The site is located in the downtown area of ​​Hsinchu. It is full of dense buildings and is blocked by viaducts. The view of the site is narrow. Therefore, in order to respond to the characteristics of the site and separate it from the entrance image of Gongdao 5th Road, this area is positioned as the "Entrance of Technology City" , Will create a terrain that corresponds to the visual disorder of the base, and use a horizontal block sculpture strategy to create a work-"Rhythm of Landscapes", which will make the passing vehicles less likely to produce a sense of visual oppression here, and the staggered arrangement design creates a varied appearance at the same time , So that drivers in different directions can see the dynamic sense of rhythm in the interval change.