_DS76740.jpg

新竹公園孔廟廣場

Hsinchu Confucian Temple Square

項目:周邊改善工程委託設計監造服務

基地:新竹

參與:周書賢、劉忻宜、潘嘉倫、姚婷婷、陳彥蓉

年份:2019-2020

執行:完工使用

「新竹孔廟廣場」位於新竹公園的西南側且面臨食品路,孔廟廣場是長120公尺,寬20公尺的長形中軸對稱、南北座向基地。基地原有的景觀、鋪面與照明設施老舊。

 

方案透過整體景觀設計改善,創造屬於新竹的文化地景。配合原有的新竹公園空間改造計畫,孔廟公園使用深、淺灰色的透水鋪面、抿石子鋪面、刻有孔子論語的水溝蓋以及對應中軸線的月亮造型燈具設計,回應基地以孔廟為軸線對稱的廣場設計。

 

此外,基地兩側的楓香植栽使孔廟廣場成為一處可供市民早晨與傍晚休憩的林蔭步道。深、淺灰色鋪面分割設計則界定基地內原有的滑板與集會都市活動,以達成廣場的多功能彈性使用。

Project: Landscape Planning

Site: Hsinchu

Participants: Kerby Chou, Liu Xinyi, Pan Jialun,

                       Yao Tingting, Chen Yanrong

Year: 2019-2020

Implementation: completed and now using

Hsinchu Confucian Temple Square is located on the southwest side of Hsinchu Park and faces Shipin Road. With a length of 120 meters and a width of 20 meters, Hsinchu Confucian Temple Square is a north-south, rectangular site that symmetries from the central axis.

 

The original landscape, pavement, and lighting facilities of the site were old. Through the landscape design and restoration, the overall landscape was improved and become a cultural destination of Hsinchu.

 

To complement the original renovation plan of Hsinchu Park and the symmetrical square of the site, the new Hsinchu Confucian Temple Square is designed with dark and light gray permeable pavement, paving covered with pebbles, the design of drain cover carved with Confucius Analects, and the moon-shaped lamps parallel to the central axis.

 

In addition, Liquidambar plantations on both sides of the site creates a comfortable tree-lined pedestrian zone for citizens in the morning and evening. Divided design of dark and light gray pavement defines the area of the original skateboarding and gathering urban activities in the site to achieve the multi-functional and flexible usage of the square.