DJI_0219.jpg

綠.縫合-新竹演藝廳廣場

Green Suture-Hsinchu Performance
Center Square

綠.縫合

項目: 都市景觀設計

基地: 新竹市東區

參與: 周書賢、劉忻宜、吳曼菱、吳佳容、柯宜良、莊曉嵐

年份: 2016

執行:完工使用

基地為新竹市文化中心與演藝廳位置,此扇形地塊,正好位於護城河親水綠廊及經國綠園道間,因此除了將其景觀整治外,更應從景觀都市主義的宏觀角度作為切入點,透過串連城市中既存的綠色系統、歷史建築、常民生活的場所等,將城市中景觀水平的秩序,拉高為城市尺度中之重要元素,甚至再更進一步思考城市與自然的關係。

我們所提出的「綠.縫合計畫」,將從城市設計的尺度著手,把環繞新竹市東區市區一連串的綠地公園空間,透過空間之穿透性與周邊活動完整連結,形成一個環狀連結之城市網絡系統;而在建築尺度上,也將真實面對景觀環境議題,對環境生態與土地功能做出回應,並且強調景觀建築之於都市的關係,街廓上入口廣場與人行道側之花台將被移除,改設置一條淨寬三公尺的無障礙人行綠廊,使市民活動能順利串連護城河親水綠廊以及經國綠園道,同時也將針對荷花池進行改善,利用動態水景的方式,阻隔馬路與停車場之噪音,雖然停車面積佔據了大部分文化中心與演藝廳前的主要空間,但透過揉合樹木、燈光、鋪面、排水系統等多功能的景觀設計,將形成一個具有吸引力的綠色環境,使大面積無法透水的硬舖面停車場,轉變成具有回應都市熱島效應及調整微氣候的綠色系統,希望在尋求解決基地複雜問題的同時,也能透過詩意且有想像的空間方式呈現。

​Green. Suture
Project: Urban Landscape Design
Site: East District, Hsinchu City
Participants: Kerby Chou, Liu Xinyi, Wu Manling, Wu Jiarong, Ke Yiliang, Zhuang Xiaolan
Year: 2016
Implementation: completed use

The base is the location of the Hsinchu City Cultural Center and the Performing Arts Hall. This fan-shaped plot is located just between the moat and the green corridor and the Jingguo Green Park Road. Therefore, in addition to the renovation of its landscape, the macroscopic perspective of landscape urbanism should be used as an entry point. By linking the existing green systems, historical buildings, and places of common people's life in the city, the order of the landscape level in the city is raised as an important element in the urban scale, and even further thinking about the relationship between the city and nature.

The "Green and Stitching Project" we proposed will start from the scale of urban design, and connect a series of green park spaces around the urban area of ​​the eastern district of Hsinchu City through the penetration of space and the surrounding activities to form a circular connection. The urban network system; and on the architectural scale, it will also face the issues of landscape environment, respond to environmental ecology and land functions, and emphasize the relationship between landscape architecture and the city. The entrance plaza on the street profile and the flower terrace on the sidewalk It will be removed, and a barrier-free pedestrian green corridor with a clear width of three meters will be installed, so that civic activities can smoothly connect the moat water-based green corridor and the national green park road. At the same time, the lotus pond will be improved and the dynamic waterscape will be used. Ways to block the noise from the road and parking lot. Although the parking area occupies most of the main space in front of the cultural center and the performing arts hall, through the multi-functional landscape design of trees, lighting, paving, drainage system, etc., it will form an attractive The strong green environment has transformed a large area of ​​impermeable hard-paved parking lots into a green system that responds to the urban heat island effect and adjusts the microclimate. It is hoped that while seeking to solve the complex problems of the base, it can also use poetic and imaginative spatial methods. Present.