06 - 複製.jpg

高峰國小幼稚園

Hsinchu Gaufeng Elementary School
Kindergarten

項目:幼稚園規劃設計競圖
基地:新竹市東區
參與:周書寬、周書賢、施懿真、柯佳妤

            吳曼菱、郭孟芙、劉忻宜、賴忠誠、鄭庭葳

結構:陳冠帆

年份:2018

執行:設計提案

山與屋頂的交融
新竹市北半部在頭前溪、鳳山溪、客雅溪沖積成的新竹平原上,地勢低平。南半部為竹東丘陵的西側延伸。高峰幼兒園坐落於東偏南側綿延的山群中,為使幼兒認識與體驗自己所成長的地方,在建築設計上將核心的木屋頂轉化為山的形式,為幼兒成長的家鄉-新竹市的山群做抽象轉化。


室內也能體驗到自然 
同時,我們認為越是自然的環境越能啟發幼兒的創意與能力!回應高峰國小為擁抱藝術與自然的社區小學,大面的木屋頂下,包含著一半以上的半戶外空間,從廊道通過大肌肉教室至戶外活動區,隨著屋頂曲面順延,所有牆面皆能大面敞開,擴大幼兒戶外探索範圍亦能作為全園親子活動區域。垂直方向於廊道擁有高三層樓的挑空空間,提供幼兒展示畫作與作畫的超大區域。


整體規劃即含光影、水、沙、綠地、大樹等元素,期許幼兒與自然愉快成長,獲得更多生活的經驗,並提供一個讓孩子們長大後能夠再回來回憶自己兒時印象的場所。

Project: Kindergarten planning and design

              competition
Site: East District, Hsinchu City
Participation: Chou Shukuan, Kerby Chou, Shi Yizhen,

                        Ke Jiayu,

Wu Manling, Guo Mengfu, Liu Xinyi, Lai Zhongcheng,

                      Zheng Tingwei

Structure: Chen Guanfan

Year: 2018

Implementation: Design proposal

The fusion of the mountain and the roof
The northern half of Hsinchu City is on the Hsinchu Plain formed by the Alluvial Touqian Stream, Fengshan Stream, and Kaya Stream. The terrain is low and flat. The southern half is an extension of the west side of Zhudong Hills. Gaofeng Kindergarten is located in the rolling mountains on the southeast side. In order to enable children to recognize and experience the place where they grew up, the architectural design transforms the core wooden roof into the form of mountains, which is the hometown of children's growth-the mountains of Hsinchu City. Groups do abstract transformations.


You can experience nature indoors 
At the same time, we believe that the more natural the environment, the more creative and abilities of children can be inspired! Response to Gaofeng Elementary School is a community elementary school that embraces art and nature. Under the large wooden roof, more than half of the semi-outdoor space is contained. From the corridor through the large muscle classroom to the outdoor activity area, as the roof surface extends, all walls All areas can be wide open, expanding the scope of outdoor exploration for children can also be used as a parent-child activity area for the whole kindergarten. Vertically, there is a three-story empty space in the corridor, which provides a large area for children to display and paint.


The overall plan includes elements such as light and shadow, water, sand, green space, big trees, etc., expecting children to grow up happily with nature, gain more life experience, and provide a place where children can come back to remember their childhood impressions when they grow up.